Home About project Partners E-learning Instrument Glossary Multimedia Dissemination Contact

OptimTex multilingual glossary of terms

This Glossary is meant to offer the students support for learning key textile terms of the 6 educational modules in all the languages of the project.
LANGUAGETERMLovilcev sukanec / igelni sukanec
EN
CZ
NL
PT
RO
SI
DEFINITIONPresivni vbod na sivalnem stroju nastane z zanko in prepletanjem dveh sukancev - zgornjega oz. igelnega sukanca in spodnjega oz. lovilcevega sukanca. Zgornji sukanec prihaja v zanko od zgoraj - nad plastmi tekstilije, spodnji pa od spodaj navzgor. Lovilcev sukanec je navit na vretence in vstavljen v colnicek, ki lezi pod vbodno ploscico. Lovilcev sukanec je za vezenje obicajno tanjsi in lazji od igelnega sukanca, da je vezenina mehka in prozna. Za obicajno sivanje oblacil se navadno uporabljata igelni in lovilcev sukanec enake finosti. Zgornji sukanec se odvija iz navitka, ki je namescen na zgornjem delu sivalnega stroja, preko vec vodil in regulatorja napetosti do sivalne igle in skozi uho sivalne igle. Izbira zgornjega sukanca za vezenje doloca barvo vezenine ali njene druge opticne ucinke. Z izbiro njegove napetosti, dolzine in gostote vbodov je mogoce doseci tudi opticno plasticnost vzorca.
PICTURE (optional)
Back



"This project has been funded with support from the European Commission"
This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
............................................
@INCDTP - Bucharest 2021